Soruşturma dosyasını kimler inceleyebilir?
CMK 153/1’e göre, müdafi soruşturma sırasında dosyayı inceleyebilir ve istediği belgeyi ücretsiz olarak alabilir. Prensip olarak, dosyayı inceleme hakkı yalnızca müdafiye aittir. Bu hakkı kullanmak için müdafinin seçilmiş veya atanmış olması gerekmez. Müdafiden vekaletname alınması gerekmez.
Soruşturma dosyasını kimler görebilir?
Maddenin son fıkrası, kamu davası açılıncaya kadar avukatın soruşturma aşamasında hazırlanan dosyanın içeriği hakkında kamuoyuna açıklama yapamayacağını kabul etmektedir. Bu hüküm, soruşturma aşamasının gizlilik ilkesinin doğal bir sonucudur.
Soruşturma evrakı nasıl incelenir?
İncelenen dosyaların UYAP üzerinden görüntülenebilmesi için soruşturmanın soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcısı tarafından onaylanması gerekmektedir. Cumhuriyet savcısının onayı alındıktan sonra dosya UYAP üzerinden görüntülenebilmekte ve bunun için başvuruda bulunulması gerekmektedir.
Müşteki dosyayı inceleyebilir mi?
Kanunun “Stajyer veya sekreter eşliğinde takip çalışması, dava dosyalarının incelenmesi ve dosyadan numune alınması” başlıklı 46. maddesinin 2. fıkrasına göre; “Avukat veya stajyer, vekaletname olmaksızın usul ve ceza dosyalarını inceleyebilir. Bu inceleme talebinin ilgililerce yerine getirilmesi zorunludur.
Soruşturma dosyasını nasıl görebiliriz?
Dosyanın içeriğini görüntülemek için dosyanızın bulunduğu savcılığa talepte bulunmanız gerekir. Dosyayı elinde bulunduran savcı talebinizi görürse ilgili soruşturma dosyasına UYAP üzerinden ulaşılabilir. Ancak ilgili savcı talebinizi görmezse dosyanın içeriğine erişilemez.
Şüpheli soruşturma dosyasını görebilir mi?
Soruşturma evresinde şüpheli ve müdafii, dosyanın içeriğini inceleyebilir ve talep edilen belgelerin birer örneğini fiziki veya elektronik ortamda ücretsiz olarak alabilirler.
Soruşturma dosyasında gizlilik ne zaman kalkar?
CMK 157. maddesine göre soruşturmanın gizliliği soruşturma aşamasının başından sonuna kadar devam eder. Bu nedenle soruşturma işlemleri, soruşturmanın başlangıcından kovuşturmaya yer olmadığına karar verilinceye veya iddianamenin kabulüne kadar ilke olarak gizlidir.
Vekalet olmadan soruşturma dosyası incelenebilir mi?
Bir avukat veya stajyer, vekaletname olmaksızın usul ve ceza dosyalarını inceleyebilir. Bu inceleme talebinin ilgili taraflarca yerine getirilmesi zorunludur. Vekaletname sunmayan bir avukata dosyadaki kağıt veya belgelerin bir kopyası veya fotokopisi verilmez.” 1 Haziran 2020
Hakkımdaki soruşturmaları nasıl görebilirim?
Belirttiğiniz konu ile ilgili bilgiye Adalet Bakanlığı’nın www..tr adresindeki e-Hizmetler bölümünde yer alan Dava Dosyası Sorgulama servisinden ulaşabilirsiniz.
Savcılık soruşturması uyapta gözükür mü?
Çalışmanın tamamlanmasının ardından avukatlara, fiziki olarak erişimlerinin bulunduğu soruşturma dosyasındaki belgelere UYAP üzerinden ulaşma imkânı sağlandı.
Dosyadan kimler fotokopi alabilir?
Ancak, vekaletname sunmayan avukata dosyadaki evrak veya belgelerin sureti veya fotokopisi verilmez. Avukatın vekaletnamesi varsa, avukat, stajyeri veya yardımcı sekreteri tarafından fotokopi veya benzeri yollarla örnek alınabilir.
Soruşturma dosyasında neler bulunur?
Bu bölümde, soruşturmayı emreden merci, soruşturma kararının tarih ve sayısı, ardından soruşturmanın konusu, hakkında soruşturma yapılan kişinin kimliği, suç tarihi, soruşturmanın başladığı tarih ve soruşturmanın sona erdiği tarih belirtilir.
Dava dosyasını kimler inceleyebilir?
Bir avukat veya stajyer, vekaletname olmaksızın usul ve ceza dosyalarını inceleyebilir. Bu inceleme talebinin ilgili taraflarca yerine getirilmesi zorunludur. Vekaletname sunmayan bir avukata dosyadaki kağıt veya belgelerin bir kopyası veya fotokopisi verilmez.
Müşteki şikayetçi midir?
Şikayetçi, zarardan şikayet eden veya talepte bulunan kişidir. Ceza yargılamasında, “şikayetçi” terimi, suça doğrudan maruz kalan bir suçun kurbanı veya suçtan zarar gören ve böylece davacı olan kişiyi ifade eder. “Temyiz eden” terimi yerine, “temyiz eden” olarak da adlandırılır.
Savcılık dosyası neden gizlilik kararı?
Bu gizlilik, soruşturmanın sorunsuz bir şekilde yürütülmesini ve şüphelinin haklarının korunmasını sağlamak için tasarlanmıştır. Amaçlardan biri, henüz yargılanmamış ve mahkum edilmemiş şüpheli/sanığın “suçlu” olarak etiketlenmesini önlemektir.
Vekaleti olmayan avukat soruşturma dosyasını inceleyebilir mi?
Bu bağlamda; vekaletnamesi veya görev belgesi bulunmayan avukatın, incelemek istediği soruşturma dosyasının sayfasını belirten imzalı dilekçe ve avukatlık meslek kartı örneğini ekleyerek yetkili adli merciden dosyalara erişim talebinde bulunabileceği anlaşılmaktadır.
Memur soruşturma evrakını inceleyebilir mi?
Disiplin soruşturması tamamlandıktan sonra kamu görevinden çıkarılması istenen memur, soruşturma evrakını inceleme, tanık dinleme ve Disiplin Kurulu önünde bizzat veya yazılı veya sözlü temsilcisi aracılığıyla savunma yapma hakkına sahiptir.
Dava dosyasını kimler görebilir?
Bir avukat veya stajyer, vekaletname olmaksızın usul ve ceza dosyalarını inceleyebilir. Bu inceleme talebinin ilgili taraflarca yerine getirilmesi zorunludur. Vekaletname sunmayan bir avukata dosyadaki kağıt veya belgelerin bir kopyası veya fotokopisi verilmez.
Savcılık dosyası neden gizlilik kararı?
Bu gizlilik, soruşturmanın sorunsuz bir şekilde yürütülmesini ve şüphelinin haklarının korunmasını sağlamak için tasarlanmıştır. Amaçlardan biri, henüz yargılanmamış ve mahkum edilmemiş şüpheli/sanığın “suçlu” olarak etiketlenmesini önlemektir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Tümler Açı Nedir Örnekler