Her nereye bakarsan kendi yüzündür, kimde ne görürsen kendi özündür, kimin sözü?
“Nereye bakarsan odur kendi yüzün, bir kimsede ne görürsen odur kendi özün” Yunus Emre | Zeytinburnu Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden | Facebook.
Her nereye bakarsan?
Baktığın her şey senin kendi yüzündür, herhangi bir kimsede gördüğün her şey senin kendi varlığındır. Hiç kimse kendi suçundan sorumlu tutulamaz. Bir kimse bir başkasının suçundan sorgulanamaz.
Yunus Emre neyi savunur?
Eserlerinde insan sevgisi, birlik, beraberlik, şefkat ve hoşgörü gibi evrensel değerleri ele alan Yunus Emre, güzel ahlakın insan karakterinin temel taşı olduğunu vurgular. Onun ahlaki düşüncesi insan sevgisiyle yakından bağlantılıdır ve güzel ahlakın toplumsal düzeni güçlendireceğini savunur.
Yunus Emre neyi çok bekler?
Ne kadar uzun süre beklerseniz ve ilginizi çekerse, o sizden uzaklaşacaktır. Ve ne demiştik: “Sınav, istediğinizi elde etmek değil, tatmin olmaktır.”23 Şubat 2022
Yunus Emre kimde ne görürsen kendi özündür?
Neye bakarsan o senin kendi yüzündür, kimde ne görürsen o senin kendi varlığındır. – Yunus Emre
Herkes ayna gibidir bakan da sen senin gözündür seni ihbar eden her neye bakarsan kendi yüzündür kimde ne görürsen kendi özündür?
Bakmayı bildiğinizde herkes ayna olur, böylece kendinizi görebilir ve kendinizle yüzleşebilirsiniz. Sizi anlatan gözlerinizdir. Yani baktığınız her yerde iyiyi görüyorsanız, içinizde iyi vardır. Bu noktada Yunus Emre’nin bunu yüzyıllar önce ne kadar güzel ifade ettiğini hatırladım.
Risaletü’n Nushiyye kaç beyit?
Aruz ölçüsüyle yazılmış 573 beyitlik küçük, ibret verici ve öğretici bir mesnevidir. Baştaki 13 kafiye hariç, bunlar fâ’ilâtün fâ’ilâtün fâ’ilün kalıbıyla, mefâ’îlün mefâ’îlün fa’ûlün vezniyle yazılmıştır.
Yunus Emre’nin sözleri nelerdir?
Yunus Emre Sözleri: Sevgiliyi sala gönderirler, çünkü ölmüştür. … Kendimi bir nokta olarak düşündüğümde, birdenbire anlamlı bir cümlenin sonuna geldiğimi fark ediyorum. … Bir garibanın duasına gir. … Uzun zamandır beklediğin ve önemsediğin her şey senden uzaklaşır. … Sabrın mutluluğu sonsuz kalır.
Yunus Emre’nin dünya görüşü nedir?
Yunus, insanlara bu dünyanın malını yemeyi ve fakirleri doyurmayı öğütlerken, gerçek anlamda varlığın yalnızca Allah’a ait olduğunu söyler. Ayrıca Yunus Emre, dünya malı anlamında varlığın insanları tatmin etmediğini ve insanların Allah sevgisi ve anmasıyla mutlu olacaklarını vurgular.
Yunus Emre’nin üstadı kimdir?
Yunus gibi gönül adamı Tapduk Emre, Anadolu’nun her yerini dolaşıp, birçok yerde kaldığı insanları nuruyla aydınlatmıştır. Yunus Emre’nin 40 yıl hizmet ettiği hocası Tapduk Emre’nin mezarının Sandıklı’da olması, Yunus’un mezarının da Sandıklı’da olduğunun göstergesidir.
Yunus Emre’nin en büyük özelliği nedir?
Yunus Emre’nin tasavvuf anlayışında dervişlik olgunluk ve aşk demektir; Hakk’ın rızasını kazanmak demektir; nefsini yenmek demektir; mücadele, nifak, övünme, hamlık, ikiyüzlülük, düşmanlık ve şekilcilikle mücadele etmektir. Yunus Emre aynı zamanda bütün insanlığa hitap eden büyük şairlerden biridir.
Yunus Emre deyince bize ne?
Yunus Emre, tarih boyunca bir aşk ve sevgi şairi olarak bilinmiştir. Şiirlerinde her şeyden önce aşkı ve sevgiyi dile getirmiştir. Tüm canlıları, tüm canlıların Yaratıcısı yüzünden sevmemizi istemiştir.
Yunus Emre ne güzel demiş?
“Benim terbiyem, kabalık edenlere müsaade etmez. Edebiyatı kaybolanlara verilecek en iyi cevap susmaktır…” 17 Ocak 2024
Yunus Emre’nin felsefesi nedir?
Yunus Emre’ye göre insanlara gösterdiğimiz her sevgi, saygı ve hoşgörü aynı zamanda Allah’a karşı da bir saygıdır. Yunus Emre’nin felsefesine göre kimsenin kalbini kırmamak, asla kibirlenmemek, hoşgörülü olmak ve birbirimizle iyi geçinmek önemlidir.
Yunus Emre hangi akıma mensuptur?
Yunus Emre, menkıbeleri ve değişik şiirleriyle ilk olarak Türkçülük akımıyla birlikte “halk edebiyatı”nı edebiyatın temeli olarak görenlerin dikkatini çekmiştir. M. Fuat Köprülü’nün (1890-1966) bir bölümünde Yunus Emre’den bahsettiği “Türk Edebiyatında İlk Mutasavvıflar” (1919) adlı kitabı 1908 akımının bir ürünüdür.
Yunus Emre’nin insan anlayışı nedir?
Yunus’a göre insan bir görüntüdür. Onun deyimiyle “Çalap”, kalbini dolduran, bütün varlığını saran ve ona kimliğini veren şeydir. Şair bunu açıkça şöyle ifade eder: “Kalp, Çalab’ın tahtıdır, Çalab’ın tahtı, kalbin tahtıdır.” Tanrı’nın sevgisi bir biçim değil, bir özdür; bunu ancak kalbini ona yöneltenler anlayabilir.
Yunus Emre’nin en önemli özelliği nedir?
Yunus Emre’nin tasavvuf anlayışında dervişlik olgunluk ve aşk demektir; Hakk’ın rızasını kazanmak demektir; nefsini yenmek demektir; mücadele, nifak, övünme, hamlık, ikiyüzlülük, düşmanlık ve şekilcilikle mücadele etmektir. Yunus Emre aynı zamanda bütün insanlığa hitap eden büyük şairlerden biridir.