Aşı yapılmaması gereken durumlar nelerdir?
Bir aşıya karşı şiddetli bir alerjik reaksiyon meydana gelirse, o aşının daha fazla dozu verilmemelidir. Bir aşı bileşenine (içeriğine) karşı şiddetli bir alerjik reaksiyon meydana gelirse, o bileşeni içeren tüm aşılar verilmemelidir. Soğuk algınlığı ve ishal gibi hafif hastalıklarda aşılamanın ertelenmesine gerek yoktur.
Canlı olmayan aşılar hangileri?
İnaktif aşılar ilk olarak 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında kolera, veba ve tifüse karşı geliştirildi. İnaktif aşılar artık grip, çocuk felci (IPV), kuduz, hepatit A ve boğmaca dahil olmak üzere birçok hastalık için mevcuttur.
Canlı aşı ateş yapar mı?
Aşıdan sonra oluşan ateş aşının yan etkilerinden biridir ancak bu ateş asla yüksek ateş değildir. “1 yıllık aşı ateş yapar mı?” sorusunun cevabı bu yan etki ile verilir. Aşıdan sonraki 2-3 gün içinde yorgunluk ve halsizlik gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
İki canlı aşı aynı anda yapılır mı?
Aynı anda farklı aşılar yapılabilir mi? Evet, aynı anda birçok aşı yapılabilir. Eğer inaktif aşılar aynı anda yapılmazsa, farklı zaman aralıklarında yapılmasında bir sakınca yoktur. Ancak canlı aşılar, özellikle cilde uygulanan iki canlı aşı, aynı anda veya bir ay arayla yapılmalıdır.
Canlı aşı kimlere uygulanmaz?
Canlı aşılar hamile kadınlara ve bağışıklık sistemi zayıflamış veya baskılanmış kişilere verilmemelidir. Canlı aşı örnekleri; sarı humma, rotavirüs aşısı, BCG, oral polio aşısı (OPA), kızamık, kızamıkçık, kabakulak (KKK) ve suçiçeği aşısı.
Enfeksiyon varsa aşı yapılır mı?
Difteri, boğmaca ve tetanos aşısı (Dpt). Aşılama en az bir ay arayla yapılır. Çocukta enfeksiyon ve yüksek ateş varsa aşılama ertelenir. Çocukta geçmişte nöbetler veya şiddetli kas kasılmaları olduysa; aşılama gününde ateş düşürücü ve kas gevşetici ilaç uygulanmalıdır.
Grip aşısı canlı mı?
Grip aşısı teknik olarak etkisizleştirilmiş, ölü bir virüs aşısı olduğundan, vücuda canlı virüs girmez, bu nedenle aşı sonucunda gribe yakalanma riski yoktur. Aşıların her zaman tam donanımlı sağlık merkezlerinde veya tıbbi gözetim altında yapılması önerilir.
Sarıhumma aşısı kimlere yapılmaz?
Aşının uygulanmaması gereken durumlar: Hamile ve emziren kadınlar: Seyahat nedeniyle sarı humma kapma riski çok yüksek olduğunda önerilebilir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler: HIV pozitif hastalar, kemoterapi veya radyoterapi gören hastalar gibi. Aşı bileşenlerine alerjisi olan kişiler. Yumurtaya alerjisi olan kişiler.
Menenjit aşısı canlı mı?
Menenjit aşısı zayıflatılmış canlı virüs içermeyen öldürülmüş (etkisizleştirilmiş) bir aşıdır. Bu nedenle menenjit aşısı canlı bir aşı değildir.
Çocuğuma aşı yaptırmazsam ne olur?
Aşıyla önlenebilir hastalıklar, zatürre, ensefalit, körlük, kanama, kulak enfeksiyonları, konjenital rubella sendromu ve hatta ölüm gibi hem çocuklarda hem de yetişkinlerde ciddi sonuçlara (komplikasyonlara) yol açabilen ciddi hastalıklardır.
Aşı vurulan yer şişerse ne yapılır?
– Aşı yapılan bölgede ağrı, şişlik veya kızarıklık varsa enjeksiyon yapılan kol yukarı kaldırılmalıdır. Soğuk uygulama yapılmalıdır. Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabilir. – Kendinizi yorgun hissediyorsanız dinlenin ve bol sıvı tüketin.
Hepatit B aşısı canlı aşı mıdır?
Hepatit B aşısı canlı virüs yapıları içeren bir aşı değildir.
Canlı aşıların özellikleri nelerdir?
Canlı aşılar, hastalığa neden olan vahşi virüslerin veya bakterilerin laboratuvar koşullarında zayıflatılmasıyla yapılır. Bu şekilde elde edilen aşıdaki mikroorganizma çoğalma ve bağışıklık tepkisini tetikleme yeteneğine sahiptir. Patojenik özellikleri zayıflatılmıştır.
Aşıdan önce Calpol verilir mi?
Ateş düşürücülerin aşının etkinliğini azalttığını biliyor muydunuz? Bu nedenle, lütfen aşıdan önce asla ateş düşürücü vermeyin!!! Ateş 38 dereceyi geçerse veya hasta aşıdan sonra çok huzursuz olursa, ağrı kesici ve ateş düşürücü verin.
Hangi durumlarda aşı yapılmaz?
Yapılmaması gereken durumlar: Orta veya ağır hastalığı olan çocuklara iyileşene kadar aşı yapılmamalıdır. Soğuk algınlığı gibi hafif hastalığı olanlara aşı yapılır, aşıdan sonra şiddetli alerjik reaksiyon gösteren çocuklara veya sinir sistemi belirtileri gösterenlere tekrar aşı yapılmamalıdır.
Bebeklere neden aşı yapılmamalı?
Küçük bir bebeğe çok fazla aşı yapılırsa (ve çok sayıda ve farklı antijen verilirse), bu bağışıklık sisteminin işleyişini etkileyebilir ve birçok hastalığa yol açabilir. Bebekler doğumdan itibaren her dakika birçok yabancı antijenle karşılaşır. Annenin vücudundan ve çevreden gelen birçok mikroorganizma bebeğin vücuduna yerleşir.
Hastayken aşı yapılır mı?
Hafif ateş, orta şiddette solunum yolu enfeksiyonları veya ishal ve diğer hafif hastalıklar aşılama için kontrendikasyon olarak değerlendirilmemelidir.
Aşı sıcakta bozulur mu?
Aşının maruz kaldığı sıcaklık +2 °C ile 8 °C aralığının dışındaysa aşı zarar görecektir. Sadece yüksek sıcaklıkların değil, düşük sıcaklıkların da aşılar için zararlı olduğu unutulmamalıdır. Aşının etkinliğinin sürdürülmesi, düşük veya yüksek sıcaklıklara maruz kalma süresiyle doğru orantılıdır.
Aşağıdakilerden hangisi sağlık çalışanlarına özel durumlarda uygulanacak aşılar?
Sağlık çalışanları için en önemli aşılar hepatit B, grip, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeği ve boğmacadır. Menenjit, tifo, çocuk felci, tüberküloz ve hepatit A aşıları özel durumlarda uygulanması gereken aşılardır.