İçeriğe geç

Dorsal Ne Demek Tıp

Dorsales ne demek?

Tabes dorsalis, özellikle omuriliğin arka (dorsal/arka) sütununda (medulla spinalis) sinirlerin demiyelinizasyonuyla seyreden yavaş ilerleyen dejeneratif bir hastalıktır.

Dorsal yön neresi?

Ventral ve dorsal. Ventral terimi ön veya karın bölgesini ifade ederken, dorsal terimi arka veya dorsal bölgeyi ifade eder.

Medial ne demek tıp?

Medial, Latincede iç, ortada veya merkezde anlamına gelen bir terimdir. Tıpta, vücudun orta hattına yakın veya orta hatta doğru bakan yapıları ifade eder. Örneğin, medial epikondil, dirseğin iç tarafındaki çıkıntıdır. Medial, lateralin zıttıdır.

Median Tıp ne demek?

Orta düzlem (planum medianum-planum sagittalis): Vücudun ortasından kürek kemiğine doğru dikey olarak inen düzlemdir. Vücudu yukarıdan aşağıya doğru sağ ve sol olmak üzere iki eşit parçaya böler.

Tıp dilinde dorsal ne demek?

Dorsal: canlı bir vücudun arka tarafı. Ventral: karın tarafı. Anterior: ön. Posterior: arka.

Dorsan ne demek?

Treyler nedir? Çeşitli yüklerin taşınması ve depolanması için tasarlanmış bir treyler türüdür.

Vücudun dorsal boşluğunda ne var?

İnsan vücudunun birçok organı vücudun içindeki boşluklarda bulunur. Bunlar, biri vücudun arkasında (dorsal) ve diğeri önünde (ventral) olmak üzere iki ana boşluk şeklindedir. Beyin ve omurilik dorsal boşlukta, torasik ve abdominal-pelvik boşluklar ise ventral boşlukta bulunur.

Dorsal fleksiyon ne demek?

Dorsifleksiyon; Bu, ayağın ayak bileğinden dorsal tarafa (dorsum pedis, ayağın üst kısmı) doğru hareketidir. Bu hareket, anatomik pozisyonda yukarı bakan ayağın tarafını (görünür) öne bakan bacağın tarafına yaklaştırır. Bu aynı zamanda bir ekstansiyon hareketidir.

Anatomide sırt ne demek?

Sırt, omurgalı veya omurgasız canlıların boyundan kuyruk sokumuna kadar uzanan üst kısmıdır.

En distal ne demek?

“Uzak” kelimesinin güncel sözlük anlamı nedir? Cevap: Başlangıçtan, orta noktadan, gövdeden veya merkezden uzak.

Inferior nedir ne demek?

Alt vena kava (IVC), vücudun kalbin altındaki kısmından, bacaklardan ve iç organlardan gelen kanı toplayan ve sağ kalp boşluğuna taşıyan büyük ana damardır. Hepatik venler (HV), kanı karaciğerden alt vena kavaya ve ardından sağ kalp boşluğuna taşıyan damarlardır.

Tıp dilinde bilateral ne demek?

İKİLİ: Her iki tarafa ait olan, her iki tarafta bulunan.

Tıp dilinde duktus ne demektir?

Ductus arteriosus (duktus arteriosus), fetüste pulmoner arter (akciğer atardamarı) ile aort arasında geçişe izin veren bir vasküler bağlantıdır. Pulmoner arter, venöz kanı sağ ventrikülden akciğerlere saflaştırma için taşıyan damardır.

Tıp dilinde gland ne demek?

İnsan vücudundaki bezler adı verilen hücreler, vücudun nemli kalmasına ve işlev görmesine yardımcı olan mukus adı verilen vücut sıvıları üretir. Adenokarsinomlarda bu hücreler kontrolsüz bir şekilde çoğalır. Adenokarsinomlar vücudun diğer bölgelerine yayılabilir ve sağlıklı dokuya zarar verebilir.

Cranial tıp ne demek?

Kranial sinirler beynin arkasında bulunan 12 çift sinirden oluşur. Kranial sinirler beyin, yüz, boyun ve vücut arasında elektrik sinyallerinin iletilmesinden sorumlu bir yapıdır. Kranial sinirler tat, koku, uyku ve dokunmaya yardımcı olur.

Indicis ne demek tıp?

İnsan anatomisinde, ekstansör indisis (proprius) dorsal ön kolun derin tabakasında bulunan dar ve uzun bir iskelet kasıdır ve ekstansör pollicis longus’a paralel ve medial olarak uzanır. İnsan anatomisinde, ekstansör indisis (proprius) dar ve uzun bir iskelet kasıdır. dorsal ön kolun derin tabakasında bulunan uzun bir iskelet kasıdır. Bir iskelet kasıdır ve ekstansör pollicis longus’a paralel ve medial olarak uzanır.

Kaudal nedir ne demek?

Kuyruk anestezisi en önemli pediatrik bölgesel anestezi tekniğidir. Kuyruk anestezisi öğrenmesi gerçekten kolay, güvenli olduğu kanıtlanmış ve birçok prosedür için kullanılabilen bir tekniktir. Genellikle postoperatif analjezi ihtiyacını azaltmak için kullanılır (2,3).

Tabes krizi nedir?

Sifilizin ileri evresinde sinir sisteminin etkilenmesi sonucu dengesizlik, yürüme zorluğu ve görme bozukluklarıyla seyreden duruma verilen isimdir.

Seroza ne demek?

Seröz zar veya seröz zar, serosa olarak da adlandırılır, seröz sıvı salgılayan iki mezotel tabakasından oluşan pürüzsüz bir zardır. Vücut boşluklarındaki iç organları kaplayan seröz zar, visseral zar olarak adlandırılır ve vücut duvarını kaplayan ikinci tabaka parietal zar olarak adlandırılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir