İçeriğe geç

4857 Sayılı İŞ Kanunu 66 Madde Nedir

4857 sayılı İş Kanunu 69 madde nedir?

Gece çalışması yasağı Madde 5 – 4857 sayılı İş Kanununun 69 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen gece saatlerine tekabül eden 20:00–06:00 arasıdır.

4857 sayılı İş Kanunu 65 maddesi nedir?

Kanunun 65. maddesi kısa çalışma ve kısa çalışma ödeneği getirmiş, ayrıca ücretsiz izin statüsünü düzenlemiştir. Bu, işverenlerin çalışanlara ücretsiz izin vermesini yasal hale getirir.

4857 sayılı iş kanuna göre işçinin sahip olduğu haklar nelerdir?

Çalışan hakları nelerdir? Çalışanın ücret hakkı… Çalışanın mobbing (psikolojik taciz) koruması hakkı… Çalışanın kişisel verilerinin korunması hakkı… Çalışanın işyerinde sağlık ve güvenlik hakkı… Çalışanın işten kaçınma hakkı… Çalışanın eşitlik hakkı. Çalışanın dinlenme hakkı. Çalışanın fazla mesai ücreti hakkı. Daha fazla makale…

4857 sayılı İş Kanunu 68 maddesi nedir?

Madde metni (c) Yedi buçuk saatten uzun süren çalışmalar için bir saatlik mola verilir. Bu dinlenme süreleri asgari düzeyde olur ve sürekli olarak verilir.

4857 sayılı iş kanunu 66 maddesi nedir?

Çalışanın çalışma saatleri içinde işe gitmek için harcadığı zaman çalışma süresi olarak sayılır. Çalışanın işe gitmesini gerektiren bir durum yoksa makul bir zaman diliminin çalışma süresi olarak sayılması adalet meselesidir.

4857 sayılı iş kanunu 64 madde nedir?

İş Kanunu’nun 64. maddesine göre, zorunlu nedenlerle işin durdurulması veya ulusal bayram ve resmi tatillerden önce veya sonra işyerinin kapalı olması halinde telafi çalışması yapılabilir. Ancak bu şekilde çalışabilmek için işin tamamen durdurulması veya tatilde olmanız şart değildir.

4857 sayılı İş Kanunu 62 maddesi nedir?

İşçinin aldığı ücretin azaltılması, ikramiye ve sosyal yardımların iptali; İşçinin aleyhine olacak şekilde çalışma koşullarında esaslı bir değişikliktir. Değişikliğin geçerli olabilmesi için işçinin 4857 sayılı İş Kanununun 62 ve 22 nci maddeleri uyarınca açık ve yazılı rızasının bulunması gerekir.

4857 sayılı İş Kanunu 46 madde nedir?

MADDE 46. – Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde işçilere, tatilden önceki 63 üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları kaydıyla yedi günlük bir zaman dilimi içinde en az yirmidört saat kesintisiz dinlenme (hafta tatili) verilir.

4857 sayılı İş Kanunu 63 madde nedir?

Madde 63 – Genel olarak, çalışma süresi haftada en çok 45 saattir. Aksi kararlaştırılmadıkça bu süre, işyerinde haftanın çalışılan günlerine eşit olarak uygulanır. (Ek fıkra: -6552/7 md.; Değişik fıkra: -6645/36 md.)

Hangi çalışanlar 4857 sayılı Kanun kapsamında?

4857 sayılı İş Kanunu’nun 1/2. maddesinde; Bu kanunun, 4. maddedeki istisnalar hariç bütün işyerlerine ve bu işyerlerinin işverenlerine, işveren vekillerine ve çalışanlarına, faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanacağı hükme bağlanmıştır. Böylece kanunun kapsamı belirlenmiştir.

2024 işçi hakları nelerdir?

İşçi hakları nelerdir? Çalışanın mesleki sağlık ve güvenlik hakkı ve işyerinde diğer çalışanlarla aynı haklara sahip olma hakkı Yeni bir iş ararken eşit muamele görme hakkı. Daha fazla makale… •21 Temmuz 2024

4857 sayılı İş Kanunu gore maaşları ne kadar?

Sonuç olarak, 4857 sayılı Kanun hükümlerine göre; – İş sözleşmelerine “AYLIK SABİT” ibaresi koyan şirketler, 31 günlük aylarda 30 gün brüt asgari ücret, yani 2.029,50 TL ödemekle yükümlüdür.

4857 sayılı İş Kanunu 74 madde nedir?

Çalışanların doğumdan önce sekiz hafta ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı hafta çalıştırılmaması esastır. Çoğul gebeliklerde doğumdan önceki sekiz haftalık hareketsizliğe iki hafta eklenir.

4857 sayılı İş Kanunu 56 madde nedir?

İşveren tarafından yıl içinde verilen diğer ücretli ve ücretsiz izin günleri ile dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izne sayılmaz. Ücretli yıllık izin günlerinin hesaplanmasında, izin dönemine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz.

4857 sayılı İş Kanunu 47 madde nedir?

MADDE 47 – BU KANUN KAPSAMINDAKİ İŞLERDE ÇALIŞAN İŞÇİLERE, KANUNEN DEVLET VE GENEL TATİL GÜNLERİ SAYILAN GÜNLER İÇİN, ÇALIŞMADIKLARI TAKDİRDE, ÇALIŞMAYA GEREK OLMADAN TAM ÜCRETLERİ, TATİL OLMADAN ÇALIŞTIKLARI TAKDİRDE, ÇALIŞTIKLARI HER GÜN İÇİN BİR GÜNLÜK ÜCRETLERİ ÖDENİR.

69 madde ne demek?

Madde metni Çalışanların gece çalışması yedi buçuk saati geçemez. (Ek cümle: -6645/37 md.) Ancak, turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmetlerinin yürütülmesiyle ilgili işlerde çalışanın yazılı onayıyla yedi buçuk saatten fazla gece çalışması istenebilir. (Dördüncü fıkra Mülga: -6331/37 md.)

9 6 çalışan kaç saat çalışır?

Sabah 9:00 ile akşam 6:00 arasında bir saatlik ara ile çalışmak günde 8 saat çalışma anlamına gelir. Bu haftada 6 x 8 = 48 saat çalışma demektir. Haftada 48-45 = 3 saat fazla mesai vardır. Yılda 52 x 3 = 156 saat fazla mesai vardır.

4857 sayılı iş kanunu 70 maddesi nedir?

(a) Dört saat veya daha az süren işler için 15 dakika; (b) Dört saatten fazla ve yedi buçuk saate kadar süren işler için yarım saat (yedi buçuk saat dahil); (c) Yedi buçuk saatten fazla süren işler için bir saat. Bu dinlenme süreleri asgari düzeyde olmalı ve sürekli olarak verilmelidir.

4857 iş kanunu neyi kapsar?

Bu Kanunun amacı, işverenler ile iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin, çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir